Kuchnia krajowa uformowała się na przestrzeni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej wobec tego rozmaite tradycje, kompozycje oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które banalne są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, iż najważniejszym i najbardziej sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
• pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w rzeczywistości wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest apetyczna i sycąca.