dobra kuchnia polska w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, niemniej jednak też wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to również kuchnia i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa wędrowców zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy chodzi o dania i lokalne produkty.

najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo przepysznych regionalnych składników – turyści zazwyczaj wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który można traktować jako zwykły specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej znanym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/wesele/http://mshg.pl/media/aktualnosci   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wypatrują oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą jakich mogą o wiele porządniej poznać Kraków i jego okolice.