zawód barista

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i używali owoce kawowca. Niemniej jednak w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w praktycznych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby zdobyć przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. kawa instant czyli rozpuszczalna Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również godziwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film

Podobne artykuły